Menu

Eurovision: Το όραμα της Ευρώπης

    Eurovision Song Contest, διαβάζοντας ή ακούγοντας αυτές της τρείς απλές λέξεις θα έλεγε κανείς ότι μπορεί να θυμηθεί μια ολόκληρη ζωή, στιγμές χαράς, γέλιου, συγκίνησης, απογοήτευσης, έντασης, θριάμβου. Είναι ίσως το μοναδικό πράγμα που ενώνει πραγματικά όλους τους Ευρωπαϊκούς λαούς, είναι κομμάτι της ζωής και της συλλογικής μας ιστορίας, μιας ιστορίας μεταξύ εθνών, κρατών, πολιτισμών, κουλτουρών που διαφέρουν μεταξύ τους, που δεν έχουν κοινές ρίζες ή σχέσεις γειτνίασης.
    Είναι το όραμα που πριν από 61 χρόνια ο Marcel Bezençon μαζί με μια γενναία ομάδα ανθρώπων θέλησαν να ενώσουν τους λαούς της Ευρώπης κάτω από το πρίσμα της τέχνης, της δημιουργίας, του πολιτισμού και της αξιοπρεπής συνύπαρξης. Ήταν ένα εγχείρημα που όχι απλά πέτυχε αλλά κατάφερε να ξεπεράσει κάθε προσδοκία και να εξαπλωθεί στα πέρατα του κόσμου.
    Γεννημένος στις στάχτες της μεταπολεμικής Ευρώπης ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision ξεπήδησε σαν Φοίνικας και άπλωσε τα φτερά του δειλά πάνω από την Ολλανδία, την Ελβετία, το Βέλγιο, την Γερμανία, την Γαλλία, το Λουξεμβούργο και την  Ιταλία, τις επτά πρώτες χώρες που έλαβαν ποτέ μέρος.
    Εξήντα ένα χρόνια μετά, από το 1956 έως το 2016, ο αριθμός των χωρών - κρατών που έλαβαν μέρος στων διαγωνισμό είναι πραγματικά σαρωτικός, πενήντα δύο: Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ελβετία, Αυστρία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Μονακό, Νορβηγία, Φινλανδία, Ισπανία, Γιουγκοσλαβία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Μάλτα, Ισραήλ, Ελλάδα, Τουρκία, Μαρόκο, Κύπρος, Ισλανδία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κροατία, Σλοβενία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβακία, ΠΓΔ Μακεδονία, Λετονία, Ουκρανία, Αλβανία, Ανδόρα, Λευκορωσία, Σερβία και Μαυροβούνιο, Βουλγαρία, Μολδαβία, Αρμενία, Τσεχία, Γεωργία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Αζερμπαϊτζάν, Άγιος Μαρίνος και Αυστραλία.
    Ξεπερνώντας τα προβλήματα που η πολιτική δεν μπόρεσε ποτέ να επιλύσει ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision πέτυχε εκεί που κανένας άλλος δεν μπόρεσε, κατάφερε εκείνο που κανένας δεν φανταζόταν, η αγάπη, ο σεβασμός, η αξιοπρέπεια, η διαφορετικότητα, η ελεύθερη έκφραση της τέχνης σε όλες της σχεδόν τις μορφές βρήκε το πιο γόνιμο και ιδανικό έδαφος στα σπλάχνα της.
    Καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης γεννήθηκαν και πέρασαν από την Eurovision, ο διαγωνισμός έγινε αρχή και απογείωση για πολλές καριέρες, για τραγουδιστές και ανθρώπους του θεάματος αλλά επίσης για ανθρώπους που πάλεψαν και παλεύουν δίνοντας τον καλύτερο τους εαυτό πίσω από τις κάμερες, πίσω από τα φώτα. Είναι οι αφανείς ήρωες, οι άνθρωποι που χωρίς την επαγγελματικότητα και την εργατική τους ακρίβεια δεν θα μπορούσε αυτό το μαγικό αποτέλεσμα να πάρει ποτέ σάρκα και οστά.
    Έχοντας ως σύμμαχο την αγάπη και την υποστήριξη του κόσμου ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision κατάφερε φέτος να έχει τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών στην ιστορία του. Σαράντα τρείς χώρες, σαράντα τρία τραγούδια θα περάσουν φέτος από την σκηνή της Eurovision που διοργανώνει η Σουηδία στην πανέμορφη πόλη της Στοκχόλμης μετά την νίκη του Måns Zelmerlöw με το τραγούδι Heroes στην Βιέννη της Αυστρίας το 2015.
    Έχοντας έξι νίκες στο δυναμικό της (1974, 1984, 1991, 1999, 2012, 2015) η Σουηδία βρίσκετε μόνο ένα βήμα πίσω από την Βασίλισσα του Διαγωνισμού την Ιρλανδία που απαριθμεί επτά εκ των οποίων οι τρείς ήταν συναπτές (1992, 1993, 1994).
    Μεγάλη έκπληξη του φετινού διαγωνισμού ήταν η επιστροφή της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, της Ουκρανίας και της Βουλγαρίας σε συνδυασμό με την επίσημη ένταξη της Αυστραλίας. Σε αντίθεση η Πορτογαλία αποφάσισε να μην λάβει μέρος και να επανεξετάσει το σύστημα της εθνικής επιλογής του καλλιτέχνη, αναμένοντας το 2017 για να επιστρέψει.
    Ο χώρος που θα διεξαχθεί ο εξηκοστός πρώτος Διαγωνισμός είναι ο γνωστός Ericsson Globe ή όπως αρχικά ονομαζόταν Stockholm Globe Arena ο οποίος έχει φιλοξένησε ξανά τον διαγωνισμό το 2000. Πρόκειται για μια υπέροχη λευκή σφαιρική κατασκευή με διάμετρο 110 μέτρων και ύψος 87 μέτρων. Η χωρητικότητα του αγγίζει τους 16.000 θεατές για Σόου, Κονσέρτα και Συναυλίες και 13.850 θεατές για Χόκεϊ σε πάγο.
    Η κρατική ραδιοτηλεόραση της Σουηδίας, SVT, στην οποία οφείλουμε την οργάνωση του φετινού διαγωνισμού αποφάσισε να αναθέσει την παρουσίαση των τριών ζωντανόν προγραμμάτων (10, 12 και 14 Μαΐου) σε δύο παρουσιαστές, στον νικητή του περσινού διαγωνισμού Måns Zelmerlöw και στην υπέροχη και αγαπητή σε όλους μας Petra Mede. Η Petra ήταν η μία και μοναδική παρουσιάστρια του διαγωνισμού το 2013 στο Malmö της Σουηδίας, καθώς και συν παρουσιάστρια του επετειακού προγράμματος για τα 60 Χρονιά του διαγωνισμού Eurovision Song Contest's Greatest Hits που έγινε πέρση στο Eventim Apollo του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο.
    Πριν από λίγες μέρες έλαβε μέρος και η κλήρωση για τις θέσεις των χωρών στους δύο ημιτελικούς, το γνωστό σε όλους μας Allocation Draw, το οποίο παρουσιάστηκε στο City Hall της Στοκχόλμης από την ελληνικής καταγωγής Αλεξάνδρα Πασχαλίδου και τον Jovan Radomir.
    Επομένως, στον πρώτο μέρος του πρώτου ημιτελικού έχουμε την Αρμενία, την Φιλανδία, την Ελλάδα, την Κροατία, την Μολδαβία, την Ολλανδία, την Ρωσία, τον Άγιο Μαρίνο και την Ουγγαρία. Ενώ στο δεύτερο μισό του πρώτου ημιτελικού το Αζερμπαϊτζάν, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, την Κύπρος, την Εσθονία, την Ισλανδία, τη Μάλτα, το Μαυροβούνιο, την Τσεχία και την Αυστρία.
    Στο πρώτο μέρος του δεύτερου ημιτελικού θα διαγωνιστούν η Αυστραλία, η Ιρλανδία, το Ισραήλ, η Λετονία, η Λιθουανία, η ΠΓΔ Μακεδονία, η Πολωνία, η Ελβετία, η Σερβία και η Λευκορωσία. Και αντίστοιχα στο δεύτερο μισό του δεύτερου ημιτελικού η Αλβανία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Δανία, η Γεωργία, η Νορβηγία, η Ρουμανία, η Σλοβενία και η Ουκρανία.
    Η τελική σειρά εμφάνισης καθορίζετε από τους συντελεστές του προγράμματος, και σε αυτό το σημείο θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στους ημιτελικούς εκτός των άλλον, ψηφίζουν και οι Big 5 με την νικητήρια χώρα. Στην διαδικασία του Allocation Draw αποφασίστηκε μέσω κλήρωσης ότι στον πρώτο ημιτελικό θα ψηφίσουν οι Σουηδία, Γαλλία και Ισπανία και στον δεύτερο ημιτελικό οι Γερμανία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο.
    Κατά την έναρξη του Allocation Draw η Hanna Stjärne, Διευθύνων Σύμβουλος της κρατικής ραδιοτηλεόρασης SVT, και ο Martin Österdahl, Executive Producer της Eurovision 2016, αποκάλυψαν το φετινό σλόγκαν “COME TOGETHER” και το κεντρικό Theme Art.
    «Η Ευρώπη έχει ανάγκη να ενωθεί» ήταν τα σημαντικότερα λόγια της Hanna Stjärne, «’Έχουμε σκοπό να δημιουργήσουμε ένα αξέχαστο σόου όταν η Ευρώπη θα ενωθεί εδώ στην Στοκχόλμη και στο σαλόνι του κάθε σπιτιού» πρόσθεσε έπειτα ο Martin Österdahl.
    Αναμένοντας τις πρώτες εντυπώσεις για την σκηνή και την διαμόρφωση της αρένας οι διαγωνιζόμενες χώρες συνεχίζουν να επιλέγουν καλλιτέχνες και τραγούδια, ελπίδα όλων η πρωτιά ή μια καλή θέση στον Μεγάλο Τελικό. Ο γηραιότερος διαγωνισμός τραγουδιού βραβεύτηκε το 2015 για την μακρόχρονη ιστορία του με Record Guinness. Εξήντα ένα χρόνια μετά, μας διδάσκει ακόμα ότι η αρχική ιδέα του Marcel Bezençon εξακολουθεί να είναι ο ένας και μοναδικός πυρήνας της ύπαρξης του, και δεν είναι άλλος από την ένωση των λαών μέσα από ένα διαγωνισμό τραγουδιού, την Eurovision Song Contest.